Mākslinieciskās jaunrades centrsPraktiskās estētikas skola

Starptautiskais Deju forums „RĪGA 2014”

 

15. un 16. martā VEF Kultūras pilī risinājās ikgadējais Deju forums, kuru jau 10 gadus organizējam ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

Konkurss norisinājās 2 kārtās. Vispirms kolektīvi iesūtīja savu priekšnesumu ierakstus, kurus novērtēja žūrija. Labākie deju iestudējumi tika izvirzīti uz 2. kārtu VEF Kultūras pilī.

Divu dienu garumā risinājās spraiga sacensība, kuru vērtēja žūrija: Sandra Podniece – PES skolotāja, dejas mākslas maģistre; Jūlija Gurviča – LNO baleta soliste; Agnese Andersone un Rita Harlapa – Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pasniedzējas.

Šogad Deju forumā piedalījās 41 kolektīvs un 19 solisti – kopumā 755 dalībnieki. Igauniju pārstāvēja soliste Sofija Rokka. Divu dienu garumā varēja vērot veselu deju mākslas žanru varavīksni – no klasikas līdz modernajam baletam. Šī bija lieliska iespēja kolektīvu vadītājiem vērot citu deju grupu horeogrāfiskos sasniegumus un tehnisko meistarību.

Deju forums ir dejas teātra „Grande” mākslinieciskā vadītāja Tāļa Sila lolojums. Katru gadu viņš pasākuma norisē ienes dažādas jaunas nianses: gan radošās darbnīcas deju starplaikos, gan foto mākslas izstādes, kas veltītas baleta mākslai. Pēdējos 3 gadus dalībniekiem tiek piedāvātas dažādu žanru meistarklases pieredzējušu dejas speciālistu vadībā.

Atzīmējot Deju foruma 10. gadu jubileju, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments apbalvoja Tāli Silu ar Atzinības rakstu par ieguldījumu dejas žanru propogandēšanā un attīstībā.

Ir patiess gandarījums par daudzu deju kolektīvu māksliniecisko izaugsmi laika gaitā, jo lielākā daļa no tiem piedalās jau visus 10 gadus. Atzinību pelnījuši arī tie, kuri spēruši pirmos soļus uz lielās skatuves – mūsdienu dejas un skatuves kustību pulciņš no BJC „Zolitūde”, grupa „Fuksija” u.c.

Žūrija ar īpašam veltēm apbalvoja savus favorītus: kolektīvus „Raduga”, „Akvareļ” un solisti Elīzu Veļķeri („Freska”).

Rīgas Horeogrāfijas vidusskola šogad piešķīra savu oriģinālbalvu kolektīvam „Akvareļ” – Haralda Ritenberga grāmatu ar autogrāfu un iespēju dejotājiem kopā ar vadītāju vienu dienu apmeklēt nodarbības baleta skolā.

Deju foruma dienās Rīgā valdīja īsti ziemīgs un vējains laiks, bet skatītāju sirdis sildīja Āfrikas karstasinīgie deju ritmi, kaislīgais tango, aragonas hota, kā arī latviešu, krievu un citu tautu dejas iestudējumi.

Šogad, jubilejas reizē, bija izveidots īpašs skatuves vizuālais noformējums (autori – mūsu skolas mākslas pulciņu pedagogi: Jana Šķerberga un Andris Bērziņš)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *