Mākslinieciskās jaunrades centrsPraktiskās estētikas skola

LATVISKĀS DVĒSELES RAKSTI

 

Ceturtdien svinīgā un radošā gaisotnē tika atklāta ikgadējā mūsu skolas mazo mākslinieku izstāde Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā – šoreiz – LATVISKĀS DVĒSELES RAKSTI.

Sagaidot Latvijas simtgadi, mūsu audzēkņi kopā ar skolotājiem padziļināti pētīja mūsu tautas etnogrāfisko mantojumu, īpašu uzmanību veltot ornamentiem. Senās rakstu zīmes ir kā instrumenti, ko senči atstājuši, lai mēs tos izmantotu savā labā kā lielās lietās, tā pavisam ikdienišķos sīkumos, tādējādi novērtējot ornamentu sargājošo spēku. Atceroties atmodas laiku, mēs zinām, cik liela nozīme bija Auseklītim, kas simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu. Varbūt tieši šis rīta zvaigznes ornaments palīdzēja atdzimt Latvijas valstij. Mūsdienās latviskie raksti ķūst arvien populārāki šallēs, cepurēs, rokassprādzēs, kulonos un citos aksesuāros. 

Izstādes darbu autori ir bērni vecumā no 4 līdz 15 gadu vecumam. Pašiem jaunākajiem izstādes dalībniekiem vēl ir maz zināšanu par etnogrāfiju, un reizēm gluži intuitīvi viņi izvēlējušies sev tuvās zīmes, lai  paustu savu noskaņu un dvēseles vibrācijas. Bērnu interpretācijā latviskie raksti sadzīvo ar mūsdienīgiem materiāliem: plastmasu, stiklu, tekstīlijām un papīru. Mazie mākslinieki iecienījuši Saules zīmi, Māras zīmi, Laimas zīmi un vēl citas. Arī savus zīmējumus bērni papildinājuši ar ornamentiem, tādējādi papildinot mākslas darba ideju.

Direktors G.Pētersons pateicās mākslas pedagogiem par visa mācību gada sasniegumiem dažādos konkursos un izstādēs.

Muzikālu gaisotni radīja mūsu skolas ģitāras un mandolīnas spēlētāji, Lenarda Gotluba vadībā, un vokālā grupa "Pīlādzītis", Andras Krūmiņas vadībā.

Izstāde būs apskatāma visu vasaru.

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *