Mākslinieciskās jaunrades centrsPraktiskās estētikas skola

Stikla stāsts

 

1. februārī, sestdien Stikla gravēšanas un Stikla mākslinieciskās apdares pulciņu dalībnieki devās mācību ekskursijā uz Līvānu stikla muzeju un Līvānu stikla pūšanas darbnīcu un Latgales mākslas un amatniecības centru.

Jauniešiem gida pavadībā bija iespēja piedalīties milzīgas stikla vāzes izgatavošanas procesā no A līdz Z un iepazīt pūstu stikla priekšmetu uzgatavošanas tehnoloģisko procesu. Vidēji vienas krāsainas 50 cm augstas vāzes izgatavošana aizņem 30-40 minūtes un šis ir oriģināls mākslas darbs, ar ko atšķiras no fabrikas štancētiem priekšmetiem. 

Bērniem bija iespēja gūt priekšstatu par visu no 18.-19.gs. Praktizēties amatiem – aušanu, vērpšanu, adīšanu, šūšanu, podniecību, galdniecība, koktēlniecību, kalšanu, juveliermākslu, mājsaimniecības darbiem un pārtikas sagatavošanu.

Stikla muzejā jaunieši aplūkoja to mantojumu, ko atstāja Līvānu stikla fabrika, kas ir ļoti iespaidīgs. 

Jautrību un izbrīnu izraisīja staigāšana pa stikla grīdu, sēdēšana uz stikla soliņa no stikla ar asumiem, ko dēvēja par "deputātu soliņu" un sēdēšana 19.gs. skolas solā, kāds tas autentisks bija 200 gadu atpakaļ – ļoti ergonomisks ar slīpu un paceļamu galda virsmu, speciālu kārti kāju turēšanai.

/skolotāja Inga Jaunzeme-Grīnvalde/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *